авг 27

Все повече хора се завръщат стресирани от отпуска

публикувано от: доктор Веселин Герев

Все повече хора се оплакват ,че към края на отпуската си започват да се чувстват стресирани.Този феномен се наблюдава вече няколко години.
За това си има психологично обяснение.Най-честа причина се изтъква това , че отпуската е кратка и човек не си почива достатъчно качествено. Много често хората си поставят и цели , които не могат да осъществят и така нивото на стрес нараства.Други пък използват почивката за да свършат някоя неотложна работа-например домашен ремонт и по този начин не намират време за себе си.
Като най-голяма грешка обаче аз отчитам неспособността на повечето хора в активна възраст да почиват. Всички чакат лятото за да получат отпуск и тогава да релаксират а това трябва да се прави ежеседмично.
Психиката на всеки човек има седмичен ритъм.Тя е настроена да се натоварва 5 дни и два дни да релаксира. Това обаче не се практикува от работещите.
Те се нагърбват със всевъзможни ангажименти през почивните дни и така трупат умора и стрес.
Моята препоръка е да се сьчетават натоварването в ежедневието с почивка според възможностите на всеки за да може след това човек да е работоспособен и да не се нуждае от едноседмично вработване след период на няколкоседмичен отпуск.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат