дек 15

Депресията може да протича със телесни симптоми

публикувано от: доктор Веселин Герев

Клиничната депресия е заболяване, което може да засегне целия организъм. Нейните симптоми далеч надхвърлят лошото настроение и тъгата, както повечето хора смятат.Депресията може да засегне  сериозно някои основни физиологични функции и да се прояви като телесно заболяване.
На пръв поглед няма нищо общо между депресията и ставите, но това не е така. Не неглижирайте дискомфорта в ставите, ако имате налице и останалите характерни симптоми на депресията.
Тези болки, въпреки че наподобяват онези при артрит, са вследствие на натрупването на хормони на стреса в тялото. Тези биологични вещества имат свойството да рушат костите и сухожилията.
Тензионното главоболие е типичен симптом на депресия. То започва от врата и се изкачва по мускулите до главата. Може да обхване различни области, подобно на мигрена.Емоциите контролират храносмилането. Те могат да предизвикат подуване, разстройство, но и запек, забавен метаболизъм, трупане на мазнини в областта на корема. Най-чести са диарията и гаденето след хранене.Един от най-честите соматични белези за депресия е сърцебиенето.Когато то е придружено от резки колебания на кръвното налягане е особено опасно за здравето и живота.Последици от рязкото покачване на кръвното налягане са инфаркт или инсулт.Тези заболявания са свързани с трайна инвалидизация и намаляват драстично качеството на живот на хората в активна възраст.Правилното лечение на депресията премахва соматичните и прояви в рамките на седмица.Симптоматичното повлияване на симптомите обикновено води до влошаване на депресивното състояние.Диагнозата се поставя от психиатър.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат