май 2

България рядко попада в Топ 10 на световните класации.Случи ли се това, то непременно е повод за малка доза национална гордост.В новата класация на агенция Блумбърг страната е шеста. Това обаче надали е радостна вест, коментират от “Дойче веле”.България е последна по стандарт на живот в Европейския съюз. Според Индекса на човешко развитие на ООН пък страната заема 55-о място в света, а конкурентоспособността на икономиката й отрежда 74-а позиция в класацията на Световния икономически форум. Най-новата класация, изготвена от агенция Блумбърг, поставя България на шесто място, което обаче надали е повод за радост. Тя измерва 57 страни по четири основни “порочни” показателя: потребление на алкохол, цигари, наркотични вещества и загуби от хазартна дейност. Най-предно е класирането на България по индекса “потребление на цигари” – 4-о място в света, като на всеки българин се падат средно по около 2500 цигари годишно.
Според данни на Световната здравна организация (СЗО) 47% от мъжете и една четвърт от жените в страната са пушачи. В класацията на Блумбърг по този показател България бива изпреварена единствено от Гърция, Словения и Украйна.Хазартът е следващият порок, по който страната попада сред водещите в света. Класирана на 16-то място, България дори изпреварва САЩ, където се намират райските кътчета на хазарта Лас Вегас и Атлантик Сити.
Алкохолните навици на българите ги поставят по средата на световната класация по този индекс – 23-о място, между Латвия и Испания.С почти 17 литра алкохол на глава от населението годишно, Чехия оглавява алкохолния индекс, следвана от Унгария и обичайните заподозрени в такъв вид проучвания – Русия и Украйна. Според данни на СЗО средностатистическият българин потреблява над 11 литра алкохолни напитки годишно.
Що се отнася до потреблението на наркотични вещества, България заема 33-а позиция от общо 57. Това са фактите а причините за тях се коренят в тежката икономическа криза,системния стрес и съпътстващата го депресия и някои черти на народопсихологията.Като резултат се отбелязва разклатеното психично здраве и икономическо състояние на българина.Лечението на тези язви изисква усилия както на обществото ,така и на всеки един от нас.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат