май 14

Антистресова терапия помага при зачеването “ин витро”

публикувано от: доктор Веселин Герев

В различна степен стресът присъства в нашето ежедневие.Като стрес може да се определи всеки вид промяна, която причинява физическо, емоционално или физиологично напрежение. Най-често възниква като резултат от отрицателно (физическо или емоционално) въздействие и, макар че стресът е психологическо явление, той засяга и физическото здраве на хората.
Главоболие, общо неразположение и безпокойство, чувство за неудовлетвореност, проблеми със съня и липса на концентрация, понижено либидо са симптомите, които доказват неговото присъствие.Често при двойките, диагностицирани с инфертилитет, без оглед на неговия произход, се забелязва промяна в емоционалното състояние на всеки един от партньорите. В зависимост от индивидуалните им особености, както и от спецификата на клиничния случай, интензивността на проявление на стреса би могла да стигне и до тежки депресивни състояния.
В част от проведените изследвания по темата партньорите споделят за настъпили промени, както в комуникацията помежду им, така и със заобикалящите ги близки и приятели. Липса на желание за активен социален живот, отбягване на темата за деца, семейство, нежелание за споделяне на проблема, обща потиснатост, охладняване на взаимоотношенията между партньорите, неудовлетвореност от сексуалния живот постоянна паника а впоследствие и депресия. При жени, чийто опит е завършил с положителен резултат, се отчита по-ниска концентрация на адреналин и норадреналин при трансфер на ембриони, в сравнение с жените, при които опитът е бил неуспешен. Като резултат от тези данни се предполага, че антистресова терапия би била полезна преди ,по време и след трансфер на ембриони.В моята практика има вече 12 бременности,протекли с антистресова терапия през целият период на бремеността като нито при една от тях няма проблеми както за майките така и за техните толкова желани рожби.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат