май 15

Вредните навици скъсяват живота ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Лошите навици като например пушенето и злоупотребата с алкохол в комбинация с обездвижването и небалансираната диета съкращават живота със средно 12 години. Това е заключението на международна група от учени начело с Елизабет Кваавик от Университета на Осло, която в продължение на 20 г. е анализирала начина на живот при над 5000 души.
Преди началото на изследването експертите разделили участниците на няколко групи в зависимост от възрастта и наличните вредни навици. Така 314 от тях се оказали в най-негативната група – те притежавали всички високорискови за здравето привички – пристрастие към алкохола (над 3 чаши концентрат дневно за мъжете и над 2 – за жените), пушене, под 2 часа физически упражнения на седмица и неправилно хранене. От тази група по време на изследването починали 91 човека или 29%.На обратния полюс била група от 387 “най-здрави” участници, които нямали нито един от изброените по-горе вредни навици. Идеалните, от гледна точка на специалистите, хора били убедени трезвеници, никога не палели цигара, спортували поне по 2-3 пъти седмично и ядели всеки ден най-малко по 3 порции плодове и зеленчуци. От тях през 20-те години на наблюдение починали 32 или 8%.
Най-честа причина за смъртта при всички групи участници били сърдечните и раковите заболявания. Според думите на Кваавик, съвкупността от вредни навици и пороци съществено се отразява на здравето и повишава риска от преждевременна смърт средно с 12 години. При хората с повече вредни навици по-рано се влошавало и качеството на живот.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат