май 29

Изфабрикуваха хапче против пазаруване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Тестове показват, че употребяващите лекарството харчат по-малко пари за импулсивни покупки и като цяло намаляват времето, което отделят за пазаруване. Все още няма създадени ефективни терапии срещу шопинг зависимостта. Над четири от пет жени са засегнати от състоянието. Проблемът не се състои единствено в неконтролираното пазаруване, човек прави покупки, от които не се нуждае, а и не може да си позволи от финансова гледна точка, обясняват психиатри. Експертите тестват лекарството мемантин, което обикновено се предписва на хора с умерена до тежка степен на Алцхаймер. Резултатите от клинично изпитване показват, че след осемседмичен прием мъжете и жените, употребяващи медикамента, се редуцира размера на времето за пазаруване, както и на похарчените финансови средства.
Като цяло симптомите намаляват наполовина, наблюдава се по-малко емоционално пазаруване и подобряване на мозъчната функция, свързана с импулсивното мислене и поведение, пояснява екипът от психиатри от Университета на Минесота, Минеаполис.В експеримента участват 9 души на възраст между 19 и 59 години, диагностицирани с натрапчиво шопинг разстройство. Състоянието води до дистрес, намалена концентрация и работоспособност, социални и финансови проблеми.Мемантин въздейства на мозъчния химикал глутамат, за който се смята, че участва в развитието на деменция, както и при обсесивно-компулсивни разстройства. Подобен тип психически нарушения могат да променят начина, по който работи мозъка, казват учените.
Смята се, че медикаментът помага за потискане на импулсивното поведение, което е в основата на пристрастяването към купуване.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат