юли 6

ДЕПРЕСИЯТА засилва хроничните болежки

публикувано от: доктор Веселин Герев

Причината за хроничната болка може да се дължи и на силните емоционални реакции на човека.
Изследователите констатират, че областите в мозъка, свързани с емоционалното и мотивационното поведение, си взаимодействат и са с повишена активност при хората с хронични болки.В проучването взимат участие 40 души с чести болки в областта на гърба, появили се наскоро. За целта изследователският екип сканира мозъка на доброволците, за да се проследи взаимодействието между двата мозъчни центъра, фронталния кортекс и нуклеус акумбенс.Доброволците са наблюдавани в продължение на една година.Чрез анализ на резултатите от скенера, изследователите смятат, че могат да предскажат развитието на хронична болка при доброволците с 85% точност, благодарение на емоционалното състояние.
Емоционалната реакция на мозъка вследствие на болка или вреда на тялото е от решаващо значение за определяне на възможността от появата на хронична болка, обясняват учени.
Изследователският екип се надява резултатите от проучването да послужат за разработването на нови терапии за лечение на неприятните хронични болки.Хроничната болка е широкоразпространен проблем. В Европа приблизително един на всеки петнадесет възрастни е засегнат от остра хронична болка.Като хронична болка се класифицира тази, която персистира или се развива в рамките на продължителен период от време, повече от три месеца. От такъв характер са болките в гърба, при артрити, остеоартрити и др.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат