окт 10

Манията за чистота причинява ДЕПЕРСИЯ

публикувано от: доктор Веселин Герев

Манията по почистване на дома може да доведе до депресия, според изследване, публикувано в сп. Molecular Pyschiatry.Учените смятат, че унищожаването на бактерии и вируси всъщност прави имунната система по-слаба, а това от своя страна се отразява на функционирането на мозъка ни.Отдавна се говори за връзката между поддържането на прекалено стерилна среда и повишения риск от астма и алергии. Смята се, че някои бактерии са необходими за укрепване на имунната система и без тях организмът ни става по-чувствителен към прах и полен, което води до алергия.Според учените тази свръхреакция може да навреди на способността на мозъка да произвежда „хормона на щастието“ - серотонин, което всъщност предразполага към изпадане в депресия. Те посочват, че процентът на засегнатите от мрачното настроение и ниска самооценка е сравнително по-висок в Западния свят, в сравнение с по-бедните страни. Именно при първите имунната система има по-слаб капацитет в справянето с вредни микроорганизми.
Около един на всеки 10 британци страда от депресия, в сравнение с един на 100 души в Нигерия, например.„Смятаме, че имунната система причинява депресия.“, заявява д-р Андрю Милър от изследователския екип. Ако хората са подложени на контакт с повече бактерии и паразити, те са в състояние да подобрят контрола върху възпалението, допълва експертът.
Учените продължават изследванията в насока: могат ли противовъзпалителните средства да се използват за лечение на депресия.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат