окт 26

Как се отразява смяната на часовото време на психиката ни

публикувано от: доктор Веселин Герев

Смяната на зимно и лятно часово време тотално обърква биологичния ви часовник, причинявайки проблеми със съня, умората, нервите. Предлагаме ви няколко изпитани трика как да се справите с недоспиването и изтощението след смяна на времето.Целта на смяната на времето е да се осигурят повече светли и активни часове. Ефектът обаче е коренно различен.
Смяната на времето с един час напред или един час назад води до душевен и физически дисконфорт, който може да бъде преодолян след няколко дена или няколко седмици.
Смяната на времето налага организмът ви да привиква към нов режим на работа, което често често води до трудно заспиване вечер, неспокоен сън, сънливост през деня, както и нарушаване на изградените ви навици – ставане по едно и също време за работа, лягане пак почти по часовник.При преминаването от лятно към зимно часово време една от основните причини за перманентната ви умора е краткият ден, липсата на достатъчна слънчева светлина и ниските нива на хормона мелатонин, контролиращ „биологични ви решим“ и помагащ на организма да разпознава кога е ден (активен период) и кога е нощ (време за покой). Мелатонинът е важен и за адаптацията ви при смяна на часовото време.Недостигът му води до проблемен сън а също така до апатия, главоболие, загуба на апетит, неработоспособност, раздразнителност, отпадналост дори лека депресия.Проучване на Шведският кралски медицински институт показва,че понеделника след смяната на часовото време инфарктите и инсултите се увеличават с 60%.Моят съвет към всички,които са чувствителни на часовата смяна е да приемат мелатонин с контролирано освобождаване за да регулират циркадният ритъм на организма.Приемът на 1 тбл МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ гарантира настройката на биологичния часовник към “новото” часово време още с първия прием.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат