фев 18

Стрес и безсьние-интервю за вестник Експрес от 19.02.2008

публикувано от: доктор Веселин Герев

- Д-р Герев, може ли да се каже какво е нивото на стреса у нас, а и в глобален мащаб?

- Стресът е много често явление, с което ние все повече свикваме. Моята практика показва, че средната възраст на хората страдащи от стрес е около 42 години. Това са все хора в активна възраст, които на практика провеждат и БВП. При всеки има определено напрежение, безпокойство и стресови ситуации, свързани с ежедневието му и решаването на предстоящи проблеми. Иначе най-стресираната държава в света е САЩ. Твърди се, че 90% от трудоспособното население там периодически изпада в стресови ситуации. Стресът ни дебне отвсякъде и тук – правя този извод от това, че тук услугите свързани със справянето с него все повече се търсят.

- Кои хора са рискови да се подадат на стреса?

- Колкото по-емоционален е един човек, толкова по-голяма е вероятността това да се случи. Като правило жените са много по-незащитени от стрес, отколкото мъжете. Причината е, че те много повече премислят и анализират ситуацията от нас. Мъжете пък правят направо депресии вместо стресови реакции. Това е защото много дълго задържат напрежението и в един момент стресът ги поваля.

- Как да разберем, че сме станали негова жертва?

- При мъжете първите симптоми за проблеми в секса – нежелание да се прави, еректилни проблеми. При жените пък първите симптоми са проблемите със съня – по-трудно заспиване, често събуждане нощно време, премисляне и анализиране на ситуацията. При мъжете след първата фаза се влиза също в тази фаза – безсънието. Получава се така, че когато вечер човек легне и затвори очи като на кинолента му се връщат всичките събития от през деня, мисли ги, анализира ги, особено тези, които го стресират. Другият вариант е нощното напрежение да го буди и да накъсва съня му.

- Само стресът ли предизвиква безсъние?

- Не, но той е най-често срещаният фактор, който влияе. Приемът на различни медикаменти, психотропни вещества и дрога, смяната на часовия пояс също могат да бъдат причина, но стресът е най-разпространен.

- Има ли статистика за това колко души страдат от безсъние?

- По принцип при 20% от хората със стрес първите симптоми са проблеми със съня. Моята практика показва, че между 15 и 20 на сто от пациентите със стрес не могат да спят. На ден при мен минават между 20 и 25 човека със стрес и депресия.

- Увеличават ли се?

- Може би ефектът от световната икономическа криза още не се е отразил пряко върху хората в активна възраст, но засега увеличение на безсънието няма. В границите на обичайното е за сезона, защото този тип проблеми имат сезонност. Критичните периоди са през есента и зимата, някъде докъм пролетта. С увеличаване на светлата част на денонощието проблемите малко намаляват, но пак си ги има.

- Какво е лечението?

- Сънят е цял физиологичен процес. Човек прекарва една трета от живота си на работа и една трета в сън. Така че е много важно как ще ти мине едната част от живота. Ако един човек с проблем със съня отиде при джипито си му изписва сънотворни или успокоителни със зелена рецепта. Оттам нататък той на практика започва да вегетира. Нито сънят му е пълноценен, нито може да се откачи от лекарствата. Самите те удрят „ръчна спирачка” на мозъка и предизвикват сън, но само докато се приемат. С течение на времето към някои от тях се развива зависимост и трябва да се увеличават дозите, за да може човекът да заспи. Това са т.нар. психотропни упойващи вещества, след чиято употреба обаче на сутринта се чувстваме замаяни и уморени. Има един естествен хормон, който се синтезира в мозъка – мелатонин. Това е хормонът, който определя цикъла „сън –бодърстване”. Нивото му през деня е нула, а започне ли да се стъмва, започва да се синтезира. Предизвиква заспиването и осигурява добрия здрав сън през цялата нощ. Пикът му е около 20-годишна възраст, след това започва да спада. След 50-годишна възраст почти го няма. Приемът на бетаблокери, които се взимат при хипертония, също влияе на съня и проблемът се решава с прием и на таблетки мелатонин. Той съществува в няколко форми. Същественото при него е, че подпомага мелатониновата секреция на мозъка и да предизвиква съня. В света има един единствен продукт, който е с контролирано освобождаване на мелатонин през цялата нощ, така че сънят да не се нарушава. Ако безсънието е упорито е хубаво да се взима няколко месеца редовно. Подобно на мечките през зимата той помага нивата на хормона да се поддържат високи и да не се будим.

- Забелязвате ли понижаване на възрастта при разстройствата на съня?

- Да. Вече има и тийнейджъри, има и деца на 5-6 годишна възраст, които са преживели стресови ситуации и не могат да спят. При тях използваме изключително и само хранителни добавки, защото химията при тях е неуместна.

- Изследователи стигнаха до извода, че един час работа повече ни „краде” половин час сън.

- Колкото повече работим, толкова по-малко спим, но не заради времето, а заради адреналина, който се отделя, когато сме активни. Зависи колко е прецизен човек в работата си. Обикновено оттам идват проблемите, които започват да дразнят.

- Можем ли да направим извода, че работата води до безсъние?

- Ами прекалено многото работа - да. Неслучайно в ЕС е забранено да се работи повече от 7 часа и половина на ден. Дори за работа в събота и неделя се искат специални разрешения от профсъюзите.

- Има ли професии, които са най-застрашени от безсънни нощи?

- Да, има такива – това са стресовите професии. Полицаи, адвокати, журналисти, лекари – все хора, при които не може да има планиране на ежедневието, защото самата им работа ги поставя в екстремни ситуации. От лекарската гилдия например най-рискови са например гинеколозите, анестезиолозите и психиатрите, защото са свързани с бърза реакция и ако психиката му не е тренирана, много лесно може да гръмне.

Leave a Reply




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат