дек 10

Стресът в детска възраст е виновен за наднорменото тегло

публикувано от: доктор Веселин Герев

Стресът в детството се свързва с повишен риск от натрупване на наднормено тегло, сочи ново проучване.Изследователите използват данни на 848 деца. Участие взимат и техните майки, които трябва да оценят събитията в живота на децата си, както и влиянието, което те оказват върху малчуганите.
Проучени са четири категории на негативни събития – здравословни и емоционални  проблеми в семейството,стрес , поведение в училище .Височината и тежестта на децата са измерени, когато те са на 15-годишна възраст. От общо 848 деца 260 са оценени като страдащи от наднормено тегло. 30% от тях са преживели негативни събития, в сравнение с 22% от децата, които са с нормално тегло.Зависимостта между събитията и наднорменото тегло е най-силно изявена, когато проблемите са свързани със здравето на семейството; при децата на майки, които страдат от излишни килограми, както и при тези, на които не им е достигала храна.
Оказва се,че психологичната  подкрепата на семейството е изключително важна при овладяването на стреса и излишните килограми при децата.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат