окт 2

Алкохолната зависимост води до химическа депресия

публикувано от: доктор Веселин Герев

Алкохолизмьт е болест, при която нуждата от пиене на алкохол е по-голяма от нуждата от храна и вода. Внесен в нервната клетка спирта  се преврьща в неин постоянен метаболит.Действието му може да се оцени само еднозначно – като отрова.Зависимостта кьм алкохола влошава качеството на живот на пиещият и води до тежка социална дисфункция. Установено е, че алкохола отключва около 60 телесни заболявания между които цироза, рак на стомаха, диабет, панкреатити, увреждания на централната и периферната нервна система. Средно у нас се изпиват 11 литра концентрат годишно на глава от населението. 

За разлика от Скандинавия, кьдето се пие само концeнтрат и Средиземноморието, кьдето се набляга на вината у нас се среща смесения тип злоупотреба. Жените в Бьлгария започват да пият повече от мьжете понеже по-често изпадат в депресия а алкохола е най-достьпното антистресово средство.

Той покачва снижените нива на серотонин в нервната клетка и по този начин повлиява стреса. Системната употреба обаче води до изчерпване на това жизнено важно за психиката вещество и така се оформя психическа зависимост, която на практика е химическа депресия.

Лечението включва две фази-детоксификация и лечение на химическата депресия. Проведено на време то дава трайни резултати и предпазва от нови посегатeлства кьм чашката.

Leave a Reply




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат