юни 2

Прекаляващите с алкохола и цигарите са подложени на риск от развитие на рак на панкреаса в по-ранна възраст, се заключава в ново проучване.Отдавна е известно, че тютюнопушенето е рисков фактор за развитие на онкологичното заболяване, което е трудно уловимо в начален стадий. Само 5 от всеки 100 души, диагностицирани с рак, преживяват заболяването 5 години по-късно.Ефектът от консумацията на алкохол все още не е напълно ясен, но се предполага, че също е рисков фактор.

Резултатите не доказват, че тютюнопушенето или прекаляването с алкохол водят до по-ранни ракови заболявания. Изследователският екип установява обаче, че рискът значително намалява при отказване на цигарите или алкохола 10 години и повече, преди поставяне на диагноза.

Към момента няма тест, който надеждно да открива рак на панкреаса при хора, които нямат никакви симптоми, поради това дори тези със силна фамилна анамнеза на заболяването не са рутинно проверявани. Средната възраст при диагностициране на заболяването е 72 години, според данни на Американското дружество за борба с рака.Последните данни показват обаче, че ракът на панкреасът се открива при пушачи и алкохолици и на 60-годишна възраст. Вероятността за удължаване на живота може да бъде важен мотиватор за хората да се откажат от пушенето или да ограничат употребата на алкохол.Броят изпушени цигари също има значение. Повече от кутия на ден е фактор, който се открива при диагностицирани с рак на панкреаса в по-ранна възраст.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат