юли 15

Депресията провокира болки в кръста

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които страдат от хронична болка в кръста, в комбинация с психични разстройства, като депресия или тревожност, имат със 75% повишен риск от злоупотреба с опиоиди, се посочва в данните на ново проучване.За своите цели изследователите проследяват пациенти, които наскоро са преминали терапия с опиоиди за лечение на болки в кръста. Установява се, че тези, които страдат от психични нарушения, са склонни в значително по-голяма степен от злоупотреба с предписаните им медикаменти.
Участниците в проучването са 55 пациенти с болки в кръста, които изпитват от високи до ниски нива на депресия и симптоми на тревожност. Пациентите ежедневно приемат перорално морфин, оксикодин или плацебо за период от шест месеца. През това време се следят нивата на болката и приеманите ежедневни дози. Експертите установяват, че пациентите, които страдат от по-високи нива на депресия или чувство на тревожност, изпитват в по-малка степен страничните ефекти, 50% по-слабо подобрение на болката в кръста, а рискът от злоупотреба с медикаментите е със 75% по-висок. Такива са резултатите след сравнението с участниците, при които нивата на депресията и тревожност са ниски.
Лекуването на психичните проблеми  облекчава значително  болката в кръста.Опиодидните медикаменти работят като се свързват със специфични рецептори, които се намират в мозъка, гръбначния стълб и стомашно-чревния тракт. Чрез тях опиоидите могат да блокират способността на мозъка да възприема болка.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат