ное 10

Едно на всеки пет деца злоупотребява с енергийни напитки

публикувано от: доктор Веселин Герев

Резултатите от национално проучване на храненето на учениците от 1 до 12-ти клас в България, проведено в края на 2010 г. от Националния център по обществено здраве и анализи и Университетската болница по педиатрия в София показват, че значителна част от децата, особено момчетата над 10-годишна възраст консумират често и значителни количества енергийни напитки.
Тези данни очертават, че проблемът с консумацията  на енергийни напитки от децата в България е сериозен и са база за предприемане на допълнителни регулаторни мерки за намаляване на възможните рискове за здравето.При консумация на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез тях на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагоприятни въздействия върху организма, свързани с високо кръвно налягане, риск от сърдечен удар и диабет
симптоми като главоболие и развитието на мигрена. Като първи симптом се отчита  хроничното  безсъние. Чувството на умора на следващия ден отново тласка човека към следващата кутийка с вредната напитка и го затваря в един изключително коварен цикъл на претоварване и злоупотреба с много рискови за здравето вещества.Получава се един вид пристрастяване както физическо така и психическо.Рискът за здравето става още по-голям, когато са консумирани големи количества енергийни напитки и те са комбинирани с алкохол и цигари.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат