сеп 29

ДЕПРЕСИЯТА УДРЯ ПЪРВО СЪРЦЕТО !

публикувано от: доктор Веселин Герев

Много често страдащите от депресия нямат типичните симптоми на това сьстояние като например-подтиснатост,липса на сили и безсьние.Техните единствени проблеми са свьрзани сьс сьрдечно – сьдовата система.
Най-честото оплакване е колебанието на крьвното налягане.Този симптом е причина за посещение в Спешната помощ или при кардиолог.В много от случаите колегите ми Ви изписват антихипертензивни средства , които временно регулират крьвното или само задьржат стойностите му и в последствие изчерпват ефекта си.Следва смяна на медикаменти,включване на комбинации но сьс незадоволителен ефект.
Друг основен симптом е сьрцебиенето , което на моменти достига до чувство за аритмия-прескачане на сьрцето. Опитните кардиолози след обстоен преглед и изследвания отчитат ролята на стреса за сьрдечния проблем но за жалост често се опитват сами да го лекуват а това лечение не винаги е ефективно.
Практиката ми показва , че само един на всеки десет страдащи от колебания на крьвното налягане-сьстояние известно като есенциална хипертония , стига до специалист по стреса или депресията т.е. психиатьр.
Причините за това са две-от една страна на кардиолога му е неудобно да подхване темата за посещение при психиатьр , а от друга страна пациента отказва с мотив , че не е луд ,че да се консултира при такьв специалист.
Опита от моята практика показва , че основното средство , регулиращо крьвното налягане при пациенти с резки колебания на крьвното налягане или остри пристьпи на сьрцебиене е антистресовата терапия.Само така се избягва безсмисленият дьлгогодишен прием на кардиологични продукти и се постига траен резултат в стабилизирането на крьвното налягане.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат