сеп 9

Близо един милион българи страдат от депресия и бърнаут или професионално прегряване. Оказва се, че работната среда е един от основните фактори, които водят до тези състояния. Претоварване, ниско възнаграждение, липса на оценка от страна на работодателя и още куп други проблеми карат неизвестен към момента брой служители да напускат работните си места.
„Трябва да се вземат мерки от страна на работодатели и държава, проблемът се задълбочава от около 20 години насам“, коментира темата за „България сутрин“ специалистът по управление на човешки ресурси и организационно консултиране Анелия Горгорова.
По думите ѝ първите сигнали за бърнаут проличават при появата на напрежение и неспокойство, дори когато попадаме в познати ситуации. „Хубаво е да има няколко точки на стабилност - семейство, спорт, неща, които ни държат извън работата“, обясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR психиатърът д-р Веселин Герев подчерта, че до няколко години депресията ще влезе в първата тройка на причините за неработоспособност.
„Темата трябва да се раздели на две - София и провинция. В Пловдив хората са отчаяни заради липсата на ангажираност, докато в столицата те са свръхангажирани и не си доспиват“, посочи той.
Според д-р Герев когато пациентите почукат на вратата му вече напрежението, което усещат е преминало в състояние, променящо биохимията на мозъка им и са нужни медикаменти. „За да се развие бърнаут обикновено нервното напрежение трябва да ни държи поне година и половина-две. Безсънието е сигурен симптом за бърнаут, подчерта още психиатърът.
„Докато на вас не ви се случи, няма да разберете през какво минават служителите ви“, обърна се д-р Герев към работодателите и допълни, че във Франция дори вече e забранено да се пращат имейли на работниците след работно време.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат