авг 16

Солта като антидепресант?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Солта притежава способността да понижава проявите и дори да премахва Депресията, възникваща в резултат на еднообразна и скучна работа, твърдят учени.Според тях, фактът, че солта е естествено средство за повишаване на настроението, може да обясни защо някои хора са склонни да злоупотребяват с нея независимо от това, че тя доказано предизвиква повишаване на кръвното налягане и други здравословни проблеми.Последните допитвания показват, че средно човек употребява 10 г сол дневно.
Употребата на сол рязко се е повишила през последните 4 хиляди години, т.е. откакто са били открити нейните консервиращи свойства и тя е станала част от менюто ни.
Важна роля в истинското пристрасяване на човека към солта е изиграла и еволюцията. Животните, преселили се от морето на сушата, са продължавали да изпитват потребност от сол, тъй като съдържащите се в нея вещества са необходими за преминаването на течностите в клетките и извеждането им от тях, както и за предаването на нервните импулси.
Резултатите от новото изследване, цитирани от Ройтерс, показват, че солта може да играе и ролята на своеобразен наркотик, тъй като един от основните признаци на наркотичната зависимост е именно стремежът да се приема вещество, въпреки доказаната му вреда за здравето.Лишаването от него може да доведе до напрежение и в последствие до Депресия.В този ред на мисли приема на сол действа като антидепресант.Разрешените количества са до 5 гр дневно.Това не означава,че количиства над тези са забранени.Всеки решава сам за себе си.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат