авг 23

Хората от всякакви професии – от строители до секретарки, лекари или юристи, усещат видимо подобряване на настроението и прилив на енергия, ако са си починали пълноценно през двата неработни дни. Положителният ефект на уикенда върху самочувствието в голяма степен обаче е свързан със свободния избор на занимание и възможността да се прекарат съботата и неделята с близки и приятели.Дори тези, които харесват работата си или са удовлетворени от заплащането и кариерата си, имат нужда от пълноценна почивка през почивните дни: да ги прекарат така както искат и да си отдъхнат от напрежението и стреса на работната седмица, твърди екипът от учени, цитирани от Би Би Си.Те са наблюдавали промените в настроението и самочувствието на хора от 18 до 62-годишна възраст, които работят не по-малко от 30 часа седмично. Освен чисто психични показатели, са били отчитани и физиологични фактори като симптоми на стреса-главоболие, колебания на кръвното налягане,храносмилателни проблеми, лесна умора.
Оказва се, че и мъжете и жените в края на работната седмица се чувстват еднакво – както психически, така и физиологически, независимо от типа работа, броя работни часове, заплащането, образованието, семейното положение и възрастта.
“Донякъде неочаквано в почивните дни, а не в работните, хората имат по-добро самочувствие и повече увереност в себе си”, казват авторите на изследването и обясняват положителния ефект на добре прекарания уикенд с теорията за основните потребности за благополучие: личната свобода, родството и осъзнаването на собствената компетентност, т.е. все неща, които ни е по-лесно да си докажем именно в събота и неделя, когато почиваме.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат