сеп 17

ВЕЧЕ ИМА ЗАВИСИМОСТ И КЪМ БИРАТА!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Заложници на малките градуси могат да бъдат наречени 15% до 25% от жителите на големите градове. При това не е задължително те да са представители на социалното дъно: немалко от бирозависимите са образовани хора.Ситуацията се влошава и от това, че много от българите смятат бирата за безобидна напитка. Да, но разликата в съдържанието на алкохол в бирата и водката, например, не е толкова голяма, колкото е прието да се смята. Еднолитрова бутилка бира е еквивалентна на 50 грама алкохол, тоест на 125 грама водка. По данни на Световната здравна организация (СЗО), за норма се счита употреба на не повече от 0,33 л бира на ден. При жените при редовно и съществено превишаване на тази норма алкохолизъм може да се развие и само след половин година, но по-типичният срок е 2-3 години. Мъжете имат шансове да станат зависими от бирата за «цели» 6 години. Болестта може да бъде провокирана и от лоша наследственост, разстройство на работата на черния дроб и дори от сътресение на мозъка.
Общото увлечение по продукцията на пивоварите доведе до това, че проблеми с алкохола вече възникват на 14-15 годишна. Според данни на Министерството на здравеопазването днес в страната 1% от децата на възраст 12-13 г. вече ежедневно употребяват алкохолни напитки.
Може би трябва законодателно ако не се забрани, то поне да се ограничи рекламата на бира и други алкохолни напитки. А сега само като включиш телевизора, задължително попадаш на десетки реклами на бира. Създава се впечатление, че в България нищо друго не се произвежда. Все пак за пълнолетните –бирата не е безобидно питие а дали и колко ще консумирате-изберете сами.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат