окт 1

Идва сезонът на Депресиите !

публикувано от: доктор Веселин Герев

Неусетно навлизаме в сезона на Депресията.Постепенно лятното слънце започна да отслабва интензитета си и есента да се усеща все повече сутрин и вечер не само по температурите но и по намаляване на светлината през денонощието.Смяната на годишните сезони променя активността в метаболизма на серотонин, което е и причина за сезонните колебания в настроението, както и за по-сериозните сезонни афективни разстройства.
Серотонинът е най-важният невромедиатор, който предава сигнали между нервните клетки в главния мозък, които са отговорни за формирането на настроението, хранителното и полово поведение, обмена на енергия и съня.
Изследователи от развитите индустриални страни са изучили активността на серотонина при едни и същи хора през различните части от годината. При всички е било установено значително понижаване на серотониновите нива през есента и зимата, когато денят е много по-къс. При сравнение с метеорологичните данни е станало ясно, че активността на невромедиатора е максимална именно в дните, когато има засилено слънцегреене и намалява през облачните и мъгливи дни, което доказва, че организмът изпитва недостиг от серотонин.Това обяснява честата проява на симптомите през есенно-зимния период на по-лесна уморяемост, сънливост и преяждане,нарушен сън,които са свързани именно с недостига на серотонин.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат