ное 17

Кафето помага за тонизиране но вреди на съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Независимо дали пиете кафето си черно и горчиво или подсладено и с мляко, в него има силна доза кофеин, която днес се е превърнала в ключов фактор за началото на деня при много хора. Кофеинът е широко разпространен по целия свят и се консумира всекидневно от всички нас. Кофеинът повишава способността ни да се концентрираме и внимаваме. Този ефект е особено забележим например при събуждането сутрин или когато работите нощем. Но дори и нормалната за деня способност да се концентрираме се повишава при консумацията на кофеин.
Кофеинът “събужда”, а след това и помага да работите по-ефективно. Това вече е доказано от доста научни изследвания в последните години. С повишените умствени способности обаче вървят и проблеми със заспиването и съня. И наистина - кофеинът доказано пречи на нормалното преминаване на организма в нощен режим, т.е. в режим на сън и отмора. В същото време наблюденията показват, че хората, които редовно употребяват съдържащи кофеин напитки, са привикнали към него и се повлияват по-слабо от негативните му ефекти върху съня.
Има няколко ситуации, при които консумацията на кофеин може да повлияе симптомите на понижено настроение и дори депресия, най-вече у хората, които вече са предразположени към нея. Недостигът на сън, свързан с консумацията на кофеин, може да изостри депресивните симптоми, затова този тип хора следва да избягват употребата на кофеин по няколко пяти през деня. Приемането на една таблетка МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ решава веднага проблема със трудното заспиване при системно приемане на кофеин през деня.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат