ное 23

Стресът налегна и децата!

публикувано от: доктор Веселин Герев

Детските неврози и невротични състояния в наши дни са широко разпространени с тенденция към зачестяване. Някои деца наистина имат по-чувствителна нервна система, но голяма роля играят повишените изисквания на възрастните при възпитанието и обучението на децата.
Неврозите са функционални нервни заболявания, предизвикани от пренапрежение на силата, равновесието и подвижността на процесите възбуда и задържане. Те могат да станат в резултат на еднократно въздействие от страна на силен психотравмиращ дразнител или в резултат на слаба, но продължителна психотравма. факторите, които водят до увреждане на нервната система, идват от околната среда или от организма на детето.
Неврозите могат да имат различни прояви в определени периоди от детството.
Гризането на ноктите се наблюдава предимно в предучилищната и училищна възраст. Характерно е за припрени и нетърпеливи деца. Скърцането със зъби нощем също е невротична проява, При липса или недостиг на внимание може да настъпи отклонение в поведението на детето. Понякога то се изразява в свръхактивност до такава степен, че малкият човек не се задържа на едно място дори за миг - непрекъснато се върти на стола, захвърля една играчка и веднага взима друга, а вниманието му лесно се отвлича.Такива деца са хиперкинетични и това им създава проблем в комуникацията.Ако детето Ви има такъв проблем не се страхувайте да се обърнете  към психиатър.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат