май 15

Следи от КОКАИН и в Европейския парламент

публикувано от: доктор Веселин Герев

Репортерска проверка, извършена в 46 от тоалетните в сградите на Европейския парламент, е показала наличие на следи от кокаин. Проверката, за която съобщава онлайн изданието на “Шпигел” е дело немското тв предаване АКТЕ 05/28, което се излъчва по телевизия Sat1.
Преди пет години репортерите на същото предаване бяха направили подобна проверка и в Бундестага. Резултатите от изследванията тогава също бяха положителни.
За целите на журналистическото разследване са взети проби от четките за под, които след това са изследвани от проф. Фриц Сьоргел в Института за биомедицински и фармацевтични проучвания в Нюрнберг.
Според проф. Сьорел количествата дрога на някои от местата са били толкова големи, че не специализирана техника, а дори полицейско куче би могло да ги засече.
След изследванията на Сьоргел се оказва, че съдържанието на кокаин във взетите проби е “изненадващо” - от 0,00844 до 19,3 микрограма. Според фармаколога най-високата стойност показва, че в помещението, от което е пробата, е бил взиман наркотик непосредствено преди да бъде извършена репортерската проверка.
Самият проф. Сьоргел обаче заявява, че никак не е изненадан от резултатите. “При сериозна проверка, следи от кокаин могат да се открият навсякъде. Стига да искаш, можеш да намериш кокаин и в египетските мумии”, обяснява професорът.
На следващо място обаче идва въпросът как изобщо наркотикът се е озовал в сградите на Европейския парламент. Според учения, и за това има сравнително лесно обяснение, освен очевидното за всички.
Кокаинът лесно се разпространява по въздуха, или пък прашинки могат да залепнат по дрехите на депутатите, например в такси. Подобен случай бе вече отразен от репортерите на АКТЕ, които през 2000 г. изследваха няколко таксиметрови автомобила и откриха във всеки от тях по около 3 микрограма кокаин.

Не на последно място, изтъкват авторите на предаването, комплексът от сгради на Европейския парламент е достъпен и за външни лица.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат