май 18

Атлетика нервоза” - новото мъжко заболяване

публикувано от: доктор Веселин Герев

Под влияние на лъскавите списания мъжете започват да гледат по по-критичен начин на външния си вид, да правят все повече физически упражнения и да прекарват часове наред във фитнеса.”Атлетика нервоза” (Аthletica nervosa), или нездравословното увлечение по физически упражнения, може да бъде определено като най-новото мъжко заболяване.Четенето на списания, чиито корици са украсени с красиви женски тела, може най-лесно да доведе до възникването на това състояние, пише британския вестник “Таймс”.Някои мъже започват да гледат по нов, далеч по-критичен начин на външния си вид, да правят все повече и повече физически упражнения, прекарвайки часове наред във фитнес залата, на стадиона или в басейна.Вече са факт и случаи, когато от athletica nevrosa се разболяват и млади жени, но за първи път английските изследователи свързаха този феномен с мъжете.Друго изследване, проведено преди две години в университета на Илинойс в САЩ, доказа, че под влияние на списанията за компютърни игри дори 8-годишни момчета се опитват да напомпят мускулите си.
Самотните мъже са подложени в по-голяма степен на това въздействие, отколкото тези със стабилна връзка. Ако мъжът си има постоянна партньорка, той става по-малко загрижен за своя външен вид и отделя по-малко време за спортуване. Това обяснява защо ергените тренират много по-интензивно, отколкото ангажираните мъже.Ново изследване, проведено в университета на Флорида пък показва, че представата на младите хора за идеалното тяло се е променила доста през последните 20 години, като днес идеалът е значително изместен към по-мускулестото тяло.Athletica nevrosa става все по-често срещана въпреки намаляването на читателите на повечето най-популярни мъжки списания. Години наред списанията за жени бяха обвинявани в това, че пристрастяват младите момичета към пушенето и диетите. Резултатите от изследване на Комитета за училищно образование в сферата на здравеопазването показват, че 40% от 14-15 годишните момичета са въздържат от закуска.
Много от тях пропускат и обяда, посочва вестникът, като цитира специалисти, според които определена вина за това имат и медиите и модната индустрия.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат