май 27

Във фамилните имена на българите откриваме влияния от езика на различни етноси и групи, населявали земите ни от древността до наши дни.Една голяма част от тях са свързани и с културното ни наследство, формирано в течение на петте века господство на Османската империя.Част от фамилиите се дължат на прякори и прозвища, а други са свързани с пряката работа на човека или с неговото социално положение
още по темата
В личните, но най-вече във фамилните имена и прякори, се запазват сведения за рода и професията на неговите представители. Често пъти те отразяват и пожелание за някакво качество или умение, или характерна черта от външността и нрава.По презимената на българите може да се “прочете” историята на нацията в областта на икономиката, бита, културата, морала, географската принадлежност, връзка с други етноси, личностна характерология на индивида и др.
Особен интерес представляват фамилни имена във връзка с други етноси като: Гагаузов, Каракачанов и др., както и със страни и селища, където е пребивавало лицето със съответната фамилия: Парижев, Сирийски и др. подобни.Сферата на социалния живот също дава отражение върху фамилните имена. Съществуват две категории от тях - свързани с прослойката на бедните от една страна и на заможните - от друга. Имената на заможните показват по-висок ранг: Десподов, Болярски; богатство: Алтънов, Сребров, Тузсузов (богаташ). Не липсва и отрицателна отсянка: Кожодеров, Лихварев и др.Други имена, отразявящи социалното положение: Чорбаджиев, Чифликчиев, Консулов и др.Със своя тънък усет за икономическото разделение, народът е създал подходящи и точни прозвища.
Християнската религия присъства също във фамилните имена като най-разпространената фамилия от този вид е Попов, както и Хаджиев (поклонник на Божи гроб).Съществуват и фамилии, които имат връзка с църкви и манастири - Свещаров, Клисаров и др., както и Иконописов, Зографов.Чрез близостта с гръцката църква идват имената Папазов (от “поп”), Парадизов (от “рай”) и др.Отношение към изкуството откриваме и във фамилните имена - Гайдаров, Кавалджиев, Сантурджиев (от “сантура” - подобие на китара), Зурлов, Бозуков, Тъпанджиев, Даулджиев.Майсторите на чанове и хлопки носят имената Хлопатаров, Чанов.
Презимената Пеев, Пейчев, Орфеев говорят за певческа дарба, а Хороводов - за владеене на танца. Художниците са се изявявали главно в изписване на църкви и манастири, така са се появили фамилиите Иконописов, Зографов.Домашните животни са били пръв помощник в работата на селянина - и от тук идват фамилии като: Волов, Говедаров, Жребецов, Катърски и др.Срещат се и такива, които говорят за животни-пазители или вредители: Котев, Мишков, Вълков и др. Фамилиите Свинаров, Мисирков, Кокошкаров, Скумриев идат от названия на животни, които присъстват на трапезата като храна.Богато е разнообразието от имена на птици: Кълвачев, Гълъбов, Соколов и др. И тук се срещат дублети: Сърнев-Караджов, Славеев-Бюлбюлев-Бюлбюлиев и др.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат