авг 2

Лудост ли е ако чуваш как “работят” органите ти?

публикувано от: доктор Веселин Герев

Какво е усещането да чуваш туптенето на сърцето и въртенето на очните ябълки в главата си - съвсем ясно и отчетливо?Малцина пациенти, които страдат от рядък синдром на ухото (superior canal dehiscence syndrome - SCDS), чуват звуците от вътрешността на тялото си изключително силно.В тяхното състояние дъвченето на храната, например, може буквално да се окаже оглушително. Други пациенти пък направо падат, когато се смеят.
Проблемът с вътрешното ухо за пръв път е описан през 1998 г. от американския лекар Лойд Б. Майнър от университета “Джон Хопкинс” в Балтимор, САЩ.Пациент с този синдром, за когото пише Би Би Си - 57-годишният британец Стивън Мабът, чува силно непрестанното биене на сърцето си.За пръв път той получил симптомите пред шест години, когато усетил тъпа болка отстрани в главата.Мъжът бил лекуван със спрейове за нос и антибиотици, но слухът му се влошил и едва тогава му била поставена рядката диагноза.Състоянието му се задълбочило до степен, в която по-силните звуци му причинявали замайване и влошено зрение.
Мабът разказва пред британската медия, че когато повишавал глас, го чувал да тръби в главата си, а това карало да пулсира и всичко, което виждал.Накрая мъжът започнал да чува как се въртят в орбитите и самите му очи.Решението се оказала хирургическа операция. Хирургът открил перфорации в полукръглия канал в ухото на пациента (механизъм за равновесие на тялото, за който се предполага, че не играе роля в процеса на слухово възприятие).Операцията включвала 5-сантиметров разрез зад ухото, за да се образува канал през костта и да се открие “орган на баланса”. Използвана била кост на самия пациент, за да се “запечата” дефекта.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат