окт 19

Откриха локализацията на ЕГОИЗМА в мозъка

публикувано от: доктор Веселин Герев

Мозъкът е биологично програмиран да отстоява егоистични интереси и едновременно с това да защитава моралните принципи и справедливостта. Понякога тези пориви си противоречат, което се определя от дейността на невроните. Това е становището на група швейцарски учени от университетите в Цюрих и Базел, под ръководството на д-р Томас Баумгартнер.
Техният извод е получен чрез любопитен експеримент – групата от студенти-доброволци била разделена по двойки, но между всеки двама била поставена преграда така че да не могат да се виждат, но да могат да общуват без проблеми. Един от двата във всяка двойка получил по 20 франка, които трябвало да раздели с партньора си, но сам трябвало да определи каква сума е готов да му даде.
Учените определят този импулс като резултат от „социалното свръх-Аз” – конгломерат от моралните навици на всеки). Заради него хората поставят идеята за равенството над тази за личната изгода, като контролирали егоизма си. Този контрол трябвало да доведе до голяма загуба на енергия, предполагали учените.
Чрез ядрено-магнитен резонанс и транскраниална магнитна стимулация те установили кои части на мозъка отговарят за несъзнателните пориви на егоизма и моралните понятия.
Според резултатите понижената активност на определена зона в предната част на мозъка водела до проявите на егоизъм. А потискането на егоистичните импулси било възможно само когато работел друг сектор от мозъка, разположен също в предната му част и той обменял сигнали с мозъчната кора.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат