окт 24

Работата на смени разстройва съня

публикувано от: доктор Веселин Герев

Хората, които работят на смени, включително нощни, са изложени на висок риск от разстройство на съня, показват редица изследвания.Некачественият сън често води до раздразнителност и промени в настроението, свързани с депресия. Хората с професии, налагащи различно от обичайното работно време, са с риск от нарушения на паметта и способността за съсредоточаване.Взаимоотношенията и социалният им живот също могат да са неудовлетворителни.Изследване показва, че работещите на смени са застрашени от потенциални здравословни проблеми, като язва, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, както и сърдечни заболявания.Ако работата ви е свързана с работно време, различно от 9-17 ч., трябва да отделяте специално внимание на съня си, подчертават експерти. Ето и няколко съвета в тази връзка:
Поддържайте работното си място добре осветено така ще Ви се доспива по-рядко.
Ограничете консумацията на кофеин. Пиенето на чаша кафе в началото на смяната ободрява, но в края на смяната създава проблеми със заспиването.
Слънчевата светлина допринася за определянето на циркадния ритъм. Затова използвайте затъмнени щори или плътни завеси, за да я блокирате в спалното помещение, когато се връщате от нощна смяна.Придържайте се, доколкото е възможно, към редовен график на съня.
Използвайте МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ като безупречен регулотор на цикъла сън-бодърстване за да можете да спите добре дори когато работите на смени.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат