окт 28

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес.Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.
“Става дума за малко, но отчетливо увеличаване на риска за здравето през първите 3 дни след преминаването на стрелките напред. Изгубеният час сън и нарушаването на ритъма на съня са най-вероятното обяснение за това”, смятат изследователите, цитирани от Ройтерс.
Според техните сметки, заради преминаването на 150 милиарда души от целия свят към лятно часово време се наблюдават допълнително 2-3 хиляди инфаркта годишно.Изследователите са убедени че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.
Тези наблюдения могат да допълнят съществуващите обяснения за увеличения брой на инфарктите в понеделниците, които са описани в много други научни работи. Част от тях обясняват инфарктите в този ден с нарастващият стрес преди началото на новата работна седмица. “Може би това всъщност се дължи и на нарушенията в ритъма на съня и промените в дневния режим през уикенда”, предполагат шведските учени.Ако сънят Ви след смяната на времето страда то на помощ идва МЕЛАТОНИН АМБРОЗ ФОРТЕ.Още с първите таблетки той регулира циклите сън-бодърстване и настройва психи5ката на новия часови стереотип.

facebooksvejo.netдобави в:

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат