окт 31

Смяната на времето наистина е вредна за здравето. Това е мнението на германски специалисти, които са извършили сравнителен анализ на данни от над 55 хил. души.
“Преместването на стрелките с час напред или назад има много по-голямо въздействие върху здравето, отколкото е прието да се смята. Всъщност идеята за смяната на времето е обществена инициатива, която може и да има своите икономически основания, но от гледна точка на здравето е напълно необоснована”, твърдят учените от Мюнхенския университет “Лудвиг-Максимилиан”.Според хронобиолога Тил Рьонеберг, ръководител на изследователската група, преместването на стрелките нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светлата част от денонощието, която пък е в зависимост от годишния сезон.
“Самите ние бяхме изненадани от получените резултати. Ориентирайки се по дневната светлина, човешкото тяло настройва своя вътрешен часовник към 24-часовия ритъм. Тъмнината в този процес е не по-малко важна от светлината. И преходът с час напред или назад напълно разстройва този ритъм”, посочва Рьонеберг за Би Би Си.
Германските учени са изследвали и поведението по време на сън и през деня на 50 човека в течение на осем седмици след смяната на времето.
Човек свиква по-трудно с пролетната промяна на времето, когато един час буквално изчезва. Но и есенното връщане с час назад принуждава тялото да променя своите биоритми, за което е нужно време и то не толкова малко.
Най-отчетливо се проявяват негативните тенденции при онези хора, които стават или започват да работят по-късно, допълват учените.

Comments are closed.




Kонслутация по Skype


В помощ на своите пациенти д-р Герев извършва предплатени консултации по Skype.


drgerev skype

добави Skype абонат